неделя, 28 май 2017 г.

Отчет за дейността на Студентски исторически център в периода 04.04.2014 – 11.04.2017 г.



Тригодишен отчет
за дейността на Управителния съвет на Студентски исторически център – Студентски град, блок 52
за периода 04.04.2014 – 11.04.2017 година


Мандатът на настоящия Управителен съвет (УС) на СИЦ започна след провеждане на Общото събрание (ОС) на СИЦ на 4 април 2014 година. Съгласно Правилника на СИЦ ОС, състоящо се в този момент от 80 души, избра чрез избори 8 представители на Историческия факултет на СУ „Св.Климент Охридски“ за членове на УС. Те са:

Борис Боев – докторант, избран с 20 гласа; Александър Николов – докторант, избран с 16 гласа; Тиберий Баръмов – студент, избран с 12 гласа; Любомир Гутев – студент, избран с 10 гласа; Марио Генов – студент, избран с 9 гласа; Стефан Иванов – студент, избран с 8 гласа; Йосиф Баев – студент, избран с 3 гласа и Димитър Балев – студент, избран с 2 гласа.



На 10.06.2014 Управителният съвет свика на свой ред събрание за избиране на председател, заместник-председател и касиер на СИЦ. Всички членове на съвета бяха предварително и лично уведомени за събранието на 10.06.2014 година. Явилите се 5-ма членове – Борис Боев, Александър Николов, Любомир Гутев, Марио Генов и Йосиф Баев избраха единодушно: за председател Александър Николов; за заместник-председател Йосиф Баев и за касиер Марио Генов.

Тези 5-ма членове на УС продължиха да са активни по отношение на поддържането и развиването на СИЦ до края на мандата (11 април 2017 година). Останалите 3-ма членове без формално да са се отказвали от своето членство, както предвижда Правилника, по същество не са проявили активност в качеството си на избрани представители за СИЦ.

1. Събития и дейност 

За разглеждания тригодишен период в СИЦ са проведени общо 16 публични събития. Това са прожекции на документални и игрални филми, които са избрани и подготвени за показване от членове на УС. След всяка прожекция посетителите имат възможност да правят коментари и да участват в дискусия, свързана с филма и повода на прожекцията. Друга главна дейност е организирането на лекции и представяне на книги.  Те са проведени от университетски преподаватели от Софийския университет и представители на Българска академия на науките. По този начин беше продължена дейността от януари 2014 година, когато в СИЦ за първи път университетски преподавател (асистент Александър Сивилов от Историческия факултет) изнесе лекция. Преподавателите от СУ, които изнесоха лекции в СИЦ са: професор Пламен Митев, професор Искра Баева, доцент Валери Колев, професор Нако Стефанов, професор Евгения Калинова и доцент Дарина Григорова. От страна на БАН гост-лектори в СИЦ са били академик Георги Марков, доцент Георги Митринов и асистент Ангел Ангелов. Към всички събития имаше интерес от страна на различни студенти, учещи както в ИФ, така и в други факултети или университети. Някои от лекциите бяха посетени от между 50-70 души, което надхвърля капацитета на помещението, с което разполага СИЦ.

Пълният списък на събитията по години:

2014

· 3 юни „Христо Ботев – спорни и неизяснени моменти от живота и революционното му дело“. Лекция на професор Пламен Митев. Към събитието е организирана изложба, посветена на Христо Ботев.



· 18 юли „Ивайло“ – прожекция на български исторически филм за въстанието на Ивайло (1277-1280 г.).

2015

· 3 март по повод Националния празник: Прожекция на „Героите на Шипка“. Филм, посветен на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.).

 · 12 март „Православната храмова архитектура и живопис в Централните Балкани в периода 15-17 век“. Лекция на асистент Ангел Ангелов от БАН.

· 26 март „Разпокъсване на българското езиково землище като последица от Балканските и Първата световна война“. Лекция на доцент Георги Митринов от БАН.

· 20 април по повод годишнина от Априлското въстание: Прожекция на „Под игото“. Български исторически филм по едноименния роман на Иван Вазов.

· 13 май „Победата във Втората световна война и днешният ден“. Лекция на професор Искра Баева.



· 3 юни „Румънските аспирации към българска Добруджа“. Лекция на доцент Валери Колев.



· 18 ноември „България и Първата световна война“. Лекция на академик Георги Марков от БАН.




2016

· 8 февруари „Китай – социално-икономическо развитие от древността до наши дни“. Представяне на книга и лекция на професор Нако Стефанов.



· 3 март по повод Националния празник: Прожекция на документален филм за генерал Михаил Скобелев. Организиране е изложба, посветена на Руско-турската освободителна война.



· 27 април „България в края на Втората световна война – вътрешни и външни проекции“. Лекция на професор Евгения Калинова.






· 17 май „Империята Феникс – между съветското минало и евразийското бъдеще“. Представяне на книга и лекция на доцент Дарина Григорова. 



· 1 ноември по случай Деня на народните будители: Прожектиране на игралния филм „Легенда за Паисий“, посветен на Паисий Хилендарски.

2017

· 3 март по повод Националния празник: прожектиране на игралния филм „В навечерието“ по едноимения роман на Иван Тургенев.

· 30 март „Последните дни на Хаджи Димитър – вярност и саможертва“. Прожекция на съвременен документален филм. На събитието присъства режисьорът Олег Константинов и двама от участниците във филма от град Брезово.

Всички тези събития са отразени по-подробно на създадения електронен блог на СИЦ http://stud-ist-centur.blogspot.bg/ . Покана за събитията е отправяна в Интернет чрез официалната фейсбук-страница „СИЦ – от студенти за студенти“ 

За всички събития са разлепяни плакати в сградите на Софийския университет и по общежитията в Студентски град.



През ноември 2015 година за допълнително популяризиране на СИЦ е създаден видеоканал в Youtube. В него са качени 5 видеорепортажа. 2 от репортажите са за създаването и дейността на СИЦ. Други три видеорепортажи отразяват проведените лекциите на проф. Н.Стефанов, на професор Евгения Калинова и доцент Дарина Григорова. Всяка от академичните лекции под формата на видеорепортажи е гледана от между 750 и 1100 души в Интернет.



2. Библиотеката

За периода 2014-2017 година книжният фонд на СИЦ е увеличен с повече от 400 книги, списания и енциклопедични издания (от около 700 на над 1200). Това се случва с дарения по различни инициативи – на поддържащите СИЦ, включително представители на „Младежка историческа общност“, така и на посетители на Центъра.



До края на 2015 година библиотеката е отваряна 2 пъти седмично за посетители. През 2016 и 2017 година отварянето й не става редовно, поради липсата от страна на организаторите на достатъчно време – необходимостта да се работи.

Библиотеката разполага с електронен каталог и се уточнява с представители на СУ под каква форма да бъде качен в Интернет на сайтовете на университетските библиотечни институти. Това ще увеличи интереса към фонда на библиотеката.

За период от 9 месеца в СИЦ имаше прокаран Интернет. Това се случи със съдействието на ръководството на ИФ на СУ. Предстоят да се направят постъпки пред ръководството за подновяване на договора с интернет доставчика.

3. Поддържане на помещенията и градината

Чистотата и реда в СИЦ се поддържа от членовете на Центъра. За тази цел се закупуват и ползват препарати за поддържане на хигиената във всички помещения, електрически крушки и всички консумативи от подобен род. Средства за това се ползват от касата на СИЦ. Сметките за изразходваното електричество и вода се заплащат от Софийския университет.

Градината на СИЦ беше създадена през 2012 година редом с ремонта и откриването на мястото. Поддържането й изисква косене, плевене, окопаване, подрязване, почистване и поливане през топлото полугодие. Освен тези дейности членове на СИЦ провеждаха кампании по засаждане на многогодишни цветя. Част от материалите са дарени (като цветя, храсти), временно преотстъпвана е техниката, необходима за косене на тревните площи. Останалите материали като почва, средства за растителна защита или консумативи, свързани с техниката са закупувани. Пребоядисвани са поставените от нас две пейки.





4. Финансиране

Извън вече споменатите разходи, които се покриват от СУ, цялото финансиране на СИЦ се осъществява посредством касата. Към май 2014 година касата на СИЦ е предадена с наличност в нея от 91 лева и 53 стотинки. В момента към 10 април 2017 година касата разполага с 94 лева.

Приходите през годините идват преобладаващо от дарения на посетителите при публични събития. СИЦ не получава парични средства от стопански или нестопански организации. За даренията от посетителите се ползва специална кутия – каса за дарения. За периода от юни 2014 до юни 2015 година в касата от членски внос на част от членовете на УС (по 2 лева на месец) са събрани 64 лева. Основната приходна сума през годините е от дарения. Всички приходи от събития се обявяват на електронния блог и във фейсбук. Приходите и разходите се завеждат в тетрадка към касата, като за разходите се прилагат касови бележки и се описва за какво са употребени средствата.

Това позволява да се заключи, че СИЦ е на самоиздръжка и разчита по отношение на текущите си разходи на самоорганизацията и доброволческия принцип.

ИЗГОТВИЛ ОТЧЕТА ОТ ИМЕТО НА УС НА СИЦ:
Александър Николов

София, 10.04.2017 година

Няма коментари:

Публикуване на коментар